La Velofera

L'espai formatiu de mecànica i electrificació
de bicicletes de La Fera Ferotge

 Qui som?

La Fera Ferotge som una cooperativa d’acció social sense ànim de lucre. Dissenyem i gestionem serveis i projectes educatius d’atenció a les persones des de una perspectiva de proximitat i treball en xarxa.

 Què oferim?

L’espai formatiu de mecànica i electrificació de bicicletes és un espai equipat amb les eines bàsiques per a reparar i electrificar la majoria de bicicletes. Volem que aquest acabi sent un punt de trobada, un espai col·lectiu d’aprenentatge i intercanvi d’experiències.

Des de la Fera Ferotge entenem la bicicleta com una eina de mobilitat que cal protegir, fer accessible a tothom i fomentar-ne l’ús. Per això, creiem que és important poder oferir una tasca comunitària. Així, esdevé un lloc capaç de crear sinergies entre usuàries i entitats que defensem aquest model sostenible de mobilitat.

→ A qui va dirigit?

L’espai formatiu forma part d’un projecte d’inserció sociolaboral on es treballen tan les competències tècniques mitjançant la formació com les transversals amb la finalitat d’acompanyar i apropar les persones joves al mercat laboral. Però, més enllà d’oferir formació per a joves, vol ser un espai comunitari per aquelles persones que necessiten arreglar la seva bici, necessiten ajuda o bé prefereixen que sigui el jovent de l’espai formatiu que els puguin fer la reparació. Des de la Fera Ferotge s’ofereix un servei al barri i a les persones, tot capacitant el jovent amb reptes reals.

L’espai està obert a propostes i a la participació de les persones i associacions que treballem cap a aquest horitzó, com per exemple les companyes d’Osona amb Bici, amb qui estem treballant per generar noves estratègies per fomentar l’ús de la bicicleta.

Les bicicletes que reparem van destinades a una tasca social. Col·laborem amb altres entitats i fem campanyes específiques, com la de Nadal, on solem donar part d’aquestes bicicletes a infants que en necessiten. Una de les nostres bicicletes electrificades està repartint aliments del Banc d’Aliments de Vic per tal d’arribar a qui més ho necessita amb una mirada sostenible. Altres les utilitzen persones amb pocs recursos, per desplaçar-se al seu lloc de treball. També fem cessions de bicicletes per a actes populars, com la cronoescalada de Festa Major de Vic o altres iniciatives no lucratives d’altres entitats de la comarca.

 Com treballem?

Fera 5R. A les Feres sobre rodes reutilitzem, reduïm, reparem, recuperem i reciclem tots els residus que sigui possible, ja que ho considerem una oportunitat per treballar aquests ideals amb les persones joves i així apropar-les al món de l’economia social i sostenible.

A la comarca són desenes i desenes les bicicletes que acaben abandonades, llençades o oblidades en multitud de racons públics i privats. Una de les tasques que realitzem amb les persones joves és també la recuperació d’aquest material per donar-li una nova vida: recuperem bicicletes de la deixalleria o de garatges oblidats. Gairebé tot es pot arreglar, i, si no, n’utilitzem les peces per a altres bicicletes. Tenim convenis amb diferents entitats públiques i privades, a través de donacions de veïnes i veïns que contribueixen així a la tasca social de la cooperativa.

→ On som?

Estem ubicats a la Plaça Fra Joan n.1 de Vic al barri del Remei de Vic.

→ Quan ens pots trobar?

Ens pots trobar els dilluns, dimecres i divendres de 10h a 14h

Vols saber-ne més?

Visualitza el vídeo o fes un cop d'ull al canal de youtube!